Stadsnatuur

Stadsnatuur

Noorderplantsoen, Sterrebos en Prinsentuin worden op de website van Groningen, de “kroonjuwelen” van de stad genoemd. Maar daarmee worden veel andere prachtige plekken te kort gedaan.
Natuurlijk; Groningen is een stad en een dubbele reputatie.
Het is de gezondste stad van Nederland (https://www.arcadis.com/nl-nl/nieuws/europe/netherlands/2022/11/groningen-gezondste-stad-nederland)
En hoewel de gemeente Groningen niet voorkomt op de lijst van de 10 armste gemeenten, telt de arbeidsmarktregio Groningen wel de meeste arme gemeenten

Gezond en arm, maar binnen de gemeentegrenzen (of daaraan grenzend) ruim dertig schitterende plekken om tijdens alle jaargetijden en de meeste weersomstandigheden van de natuur te genieten.
 

(redactie)

Appelbergen (Glimmen)

Hoge Hereweg 33B, 9756 TG Glimmen

De oerkracht van de natuur drukte een enorme stempel op het Groningse landschap. In de Appelbergen bij Glimmen zorgde dit voor een bosrijk landschap vol meertjes, heuveltjes en stuifzand.

 

Bessemoerpark

Bessemoerstraat 4, 9741 AJ Groningen

opnieuw ingericht met de herinrichting van het stukje Dierenriemstraat tussen de Grote Beerstraat en de Bessemoerstraat. 

 

Bevrijdingsbos

Noorddijkerplein 1, 9734 AV Groningen

Het Bevrijdingsbos is een uniek stukje bos gelegen aan de noordkant van de stad Groningen. Het bos is een eerbetoon aan de Canadese bevrijders van Groningen.

 

Burgemeester Boeremapark (Haren)

Burgemeester Boeremapark, 9751 CV Haren

Het Burgemeester Boeremapark is één van vele plekken in Nederland waar vrijwilligers aan de slag gingen tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Duizenden deelnemers leefden zich deze dag uit in bos, park of boomgaard om de leefomgeving mooier te maken. 

 

De groene long in Beijum

Melsemaheerd 2, 9736 EN Groningen

De Groene Long in Beijum wordt ter hoogte van zorgcentrum Innersdijk overzichtelijker en toegankelijker. Dat heeft het stadsbestuur met bewoners, natuurvrienden en professionals afgesproken. Er worden onder meer bomen gekapt.

 

De Ommelanden

Drentsedijk, Peize

Onder de rook van Groningen ligt een natuurgebied van maar liefst 3.500 voetbalvelden groot.

 

Heemtuin Stadspark

Aweg 15B3, 9718 CV Groningen

In de noordwesthoek van het Stadspark vind je de Heemtuin. In deze botanische tuin groeien veel bijzondere planten en bloemen. ontdekken.

 

Hendrik de Vriesplantsoen

Van Lenneplaan 105-107, 9721 PE Groningen

Een ontmoetingsplaats voor bewoners van de (service) Vondelflat aan de Vondellaan en bewoners van de Wijert in Groningen.

 

Hortus Botanicus

Kerklaan 34, 9751 NN Haren

De Hortus is een van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Op een grondgebied van ruim twintig hectare valt voor jong en oud veel te ontdekken.

 

Julianapark

Marsmanlaan 9721 XV Groningen

Het Julianapark ligt in De Wijert Zuid en loopt vanaf de van Ketwich Verschuurlaan naar de Verlengde Hereweg.
Aan het park liggen Helene Swarthlaan, Top Naefflaan, Maria Dermoutlaan en de Vestdijklaan. Het park is een wandelpark en honden kunnen hier loslopen.


Kardinge slootje

Oosterseweg 62A, 9785 TB Zuidwolde

Twintig minuten fietsen vanaf het centrum van Groningen vind je een prachtig recreatie- en natuurgebied waar je even uit de stad kunt ontsnappen. Hier kun je heerlijk picknicken, wandelen, vliegeren, hardlopen, skeeleren of zwemmen in de Kardingerplas.

 

Molukkenplantsoen

Molukkenstraat
9715 NX Groningen

Midden in de Korrewegwijk ligt het Molukkenplantsoen. Een park waar je terecht kan voor een mooie wandeling, om lekker te sporten en waar kinderen zich uit kunnen leven op een van de vele speeltoestellen.

 

Noorderplantsoen

In het centrum van de stad Groningen, waar in de 17e eeuw verdedigingswallen van de Stad lagen, ligt het Noorderplantsoen.

 

Noordlaarder bos (Noordlaren)

Duinweg, 9479 TM Noordlaren

Een fantastisch gebied vol cultuurhistorie. Het Noordlaarderbos is bij uitstek geschikt om heerlijk te wandelen.

 

Oosterpark

Piet Fransenlaan 230, 9713 WL Groningen

Tussen de Merelstraat en de Klaprooslaan in de Oosterparkwijk vind je het Oosterpark. Een groen park, perfect voor een mooie wandeling.

 

Oude Hortus

Grote Rozenstraat 19, 9712 TG Groningen

Na jaren reizen door Europa vestigde apotheker Henricus Muntingh zich begin 17e eeuw in Groningen en legde een kruidentuin aan. Daarmee begon de geschiedenis van de huidige Hortus in Haren, een van de oudste botanische tuinen van Nederland.

 

Park de Oude Held

Kornalijnlaan 7, 9743 JK Groningen

Klein natuurlijk gebied waar je prima even kan wandelen. De route door het roege bos naar het nabijgelegen watersport meer is een mooie manier om iets van natuur mee te krijgen als je in de stad woont. Lekkere rustige omgeving om even uit te waaien of van de zon te genieten., https://nl.revieweuro.com/groningen/de-oude-held-306663
 

 

Park Groenestein

Groenesteinlaan 22, 9722 BX Groningen

Midden in de wijk Helpman tussen de vennetjes eeuwenoude bomen ligt Borg Groenestein. Wandel door het park en ontdek de laatst bewaarde borg in de gemeente Groningen.

 

Park Meerstad

Zijlkade 2, 9613 CV Meerstad,

Midden in Meerstad, aan de rand van het Woldmeer, vind je een groot groen park, Park Meerstad. Een bijzonder park, want het is het grootste openbare land art project van Nederland.

 

 

 

 

Park Oost Indische buurt

Oosterhamriklaan 175, 9715 PC Groningen

Veel Nederlandse plaatsen hebben straatnamen die verwijzen naar Nederlands-Indië. Verwijzingen naar (delen van) eilanden, plaatsen, rivieren, bergen en vulkanen, samenvattende namen (zoals Insulinde) en namen van personen (zoals gouverneurs-generaal Pieter Both of J.P. Coen).

Park Selwerd

Eikenlaan, Groningen

Park Selwerd is een klein park in het noorden van de stad Groningen. Het park ligt tussen de wijken Selwerd en Paddepoel, tussen de Eikenlaan en de Noordelijke ringweg. Aan de noordelijke kant van de ringweg loopt het park over in het terrein van het voormalige kasteel Selwerd en de Paddepoelsterweg richting het van Starkenborghkanaal.

 

Paterswoldse meer

Coördinaten: 53° 10′ NB, 6° 34′ OL

Aan de zuidkant van het Paterswoldsemeer ligt het recreatiegebied de Lijte, beter bekend bij de Groningers als het surfstrandje van Haren.

 

 

Pioenpark

Pioenstraat, 9713 RR Groningen

In het oosten van de stad Groningen ligt het Pioenpark. Een klein park tussen de Oliemulderweg en de Pioenstraat in de Oosterparkwijk.

 

 

Prinsentuin

Prinsentuin, 9711 VV Groningen

Vanaf 1594 werd de Prinsenhof de verblijfplaats van de stadhouders: de prinsen van Nassau. Speciaal voor hen werd in 1626 de Prinsentuin aangelegd met een rozentuin, kruidentuin en mooie berceaus (met bomen overgroeid pad).

 

 

Recreatiegebied Hoorns plas

Laan Corpus den Hoorn 300
9728 JT Groningen

Bij de Hoornse Plas vind je een speel- en spartelvijver voor de allerkleinsten, zandstranden en speel- en ligweiden. Ook worden er veel sportieve en recreatieve evenementen georganiseerd zoals beachvolleybal en barbecues. Rondom het meer zijn er hippe strandtenten, zoals Kaap Hoorn. En als je wat langer in het gebied wilt blijven, kun je overnachten in Best Western Plus Hotel Groningen Plaza. Een gebied waar je gemakkelijk een hele dag kunt doorbrengen met zwemmen, wandelen en fietsen.

 

 

Ruskenveense plas

Bij Hoogkerk –onder de rook van Groningen - ligt dit populaire recreatiegebied. Vele mensen komen er om te genieten van het zand, het water en de speeltuin. Naast deze voorzieningen is er de mogelijkheid om gratis te sporten op de diverse fitness toestellen die staan opgesteld

 

 

Scharlakenbos (Haren)

Geertsemaweg 1, 9751 XA Haren

Het Scharlakenbos is een bos van ongeveer vijf hectare groot aan de zuidzijde van het Groningse dorp Haren. Het is genoemd naar een boerderij, de Scharlakenhof.

 

Stadspark

Concourslaan, Groningen

Ken je Stadspark Groningen nog niet? Tijd om daar verandering in te brengen. Er valt namelijk zoveel te ontdekken! Stap op je fiets en ga op avontuur of blijf nog even hangen op deze site en lees over de verschillende, vaak gratis, activiteiten die het park rijk is.

We hebben het groenste stukje Groningen aan wijlen Jan Evert Scholten te danken. Ruim honderd jaar geleden schonk hij het aan ons; de Stadjers. 

 

 

Sterrebos

Helperzoom 3b, 9722 BD Groningen

Ten noordwesten van de wijk Helpman ligt een vrijwel vierkant park: het Sterrebos. In 1765 werd dit park aangelegd door stadshovenier Jan Godfried Becker in opdracht van toenmalig burgemeester Hendrik van Sijsen.

 

 

Ten Boersterbos

Stadsweg, 9791 KE Ten Boer

Het Ten Boersterbos is een klein bos (een van de weinigen) ten noorden van Groningen. Honden mogen hier het hele jaar loslopen en er is een plas waar je hond kan zwemmen.  Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Parklaan (zijweg van de N360 van Groningen naar Delfzijl). In Ten Boer zijn meerdere eetgelegenheden.

 

Tuin van Grootklooster

Tjardaweg 3, 9738 TA Groningen

Zes bomen in een stuk grasland van een hectare, zo zag de tuin eruit op het moment dat Thies en Ans Bolhuis er in 1981 kwamen wonen.

 

Westpark

Tarralaan 9745, Groningen

Westpark is een 25 hectare groot parkgebied ten westen van Groningen, tussen de wijk Vinkhuizen met het water "De Vinkemaar" aan de oostkant, De Held met het water "Clyfdiep" tegenwoordig "De Vinkemaar" geheten, aan de noordkant en het Hoendiep aan de zuidkant Hoogkerk in het westen op de smalle rug van Tynaarlo.

 

 

 

AppelbergenAppelbergenBessemoerparkBevrijdingsbosBurgemeester BoeremaparkDe groene long (Beijum)De OmmelandenHeemtuinHendrik de VriesplantsoenHortus - HarenJulianaparkKardinge slootMolukkenplantsoenNoorderplantsoenNoordlaarder bosOosterparkOude HortusPark de oude Heldpark Groenesteinpark Meerstadpark Oosy-Indische buurtPark SelwerdPaterswoldse meerPioenparkPrinsentuinrecreatiegebied Paterswoldse meerRuskenveenseplasScharlaken bos (Haren)StadsparkSterrebosTen Boerster bostuin van GrootkloosterWestpark
Vorige bericht Terug Volgend bericht