Nepnieuws

Nepnieuws

Nepnieuws is misleidende en onjuiste informatie, die wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden. Het is een vorm van desinformatie. Desinformatie en nepnieuws kunnen vele vormen hebben: een nieuwsbericht op het internet, een video op sociale media of een plaatje in een appgroep.


Nepnieuws, fake berichten en hoaxes bestaan al heel lang, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media. Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Het wordt steeds moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden.

Jaap Dijk

Gevaar
Nepnieuws kan meerdere gezichten hebben.
Het kan gevaarlijk zijn. Levensgevaarlijk.
Kijk maar naar de gevaarlijke onzin die Donald Trum verspreidde en die (nog steeds) door miljoenen Amerikanen, die toch echt niet allemaal idioten zijn) geloofd wordt en die geleid heeft tot de bestorming van het Capitool. Kijk naar de levensgevaarlijke retorische leugens van Poetin en de Russisch Orthodoxe Patriarch Kyrill die de oorlog tegen Oekraïne proberen goed te praten.

Voorbeeld?
Gay pride
Kyrill hield zich in het begin van de oorlog nog op de vlakte over het onderwerp maar schaarde zich afgelopen zondag toch duidelijk achter Poetin. De Russisch-Orthodoxe Kerk is al jaren een trouwe bondgenoot van Poetin. Kyrill vertelde in zijn preek afgelopen zondag dat hij de oorlog als een geestelijke strijd beschouwde. Belangrijke traditionele waarden zouden op het spel staan en bedreigd worden door het Westen. Als voorbeeld noemde Kyrill daarbij het toestaan van gay prides door Westerse regeringen.
Mensen zijn  dus geneigd om “wat gedrukt staat” te geloven. Dat is al eeuwen zo. In de huidige tijd beperkt zich dat niet tot papier. Radio, TV, internet, socialer media worden steeds vaker daarvoor gebruikt. 
 

Daarom vind ik het verwerpelijk om nepnieuws te verspreiden, zelfs als “1 aprilgrap”. Als je weet hoe goedgelovig, ook intelligente, mensen zijn dan verbiedt het gezonde verstand en het gevoel van moraliteit het gebruik ervan. Het is smakeloos, zeker als  de achterliggende aanleiding tot grote ellende geleid heeft en nog zal leiden.

Sikkom heeft m.i. ten koste van ellende van veel mensen de lachers op z’n hand proberen te krijgen. 

Ellende?
Denk niet in de 1e plaats aan de uit pan rijzende energieprijzen waarvan verreweg de meeste landgenoten de dupe worden met aan de top de ouderen en de lage- en middeninkomens. De meesten dus.

Onze goedwillende bestuurders, die zorgelijk kijkend ons vertellen weinig meer te kunnen doen dan “dempen” hebben zelf natuurlijk geen centje pijn met hun riante inkomens en bezittingen.

Als vriend Mark met een zorgelijk gezicht vertelt dat “we allemaal een stuk armer zullen worden”, bedoelt hij “jullie zullen allemaal een stuk armer worden”. Ook nepnieuws dus. Maar ik zal er nooit aan wennen!
 
Foto van ANP/Koen Suyk

Europa moet minder afhankelijk worden van gas. Want dat veroorzaakt bevings in Groningen en daar spekt Poetin de oorlogskas mee. Om particulier verbruik in te dammen wil de gemeente in samenwerking met Waterbedrijf Groningen de rem zetten op lang douchen.

Een gemiddeld Nederlands huishouden jaagt zo’n 1500 kubieke meter gas er per jaar doorheen, blijkt uit data van energievergelijken.nl. Daarvan wordt 75 procent opgestookt voor de verwarming van woningen en zo’n 20 procent gaat naar douchen. De rekensom van de energie vergelijkers leert dat vijf minuten korter douchen jaarlijks zo’n 60 kuub gas per huishouden scheelt.

Besparing van 22 miljoen euro in Stad
In de stad Groningen zijn dik 136.000 huishoudens. Doe dat keer 60 kuub en de besparing kan oplopen ruim 8.000.0000 kuub gas. Met de huidige gasprijs van 2,70 euro scheelt dat alleen in Stad al 22 miljoen euro aan gas. Of, omdat Poetin wil dat het Russische gas in roebels wordt gelapt, zo’n 2.153.848.320 roebels. Dat is serieus geld. Dat doet Poetin pijn. Zeker als dat breder wordt opgepakt.

Eerder spraken Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en GroenLinks in de Groningse gemeenteraad al de wens uit aan dat Stad voorop moest lopen met realiseerbare plannen om de energieverslaving aan te pakken. De autoloze zondag moet daar een belangrijke pijler in worden, net als het goedkoper maken van openbaar vervoer en meer inzetten deelfietsen en -scooters.

Minder lang douchen vanaf vrijdag (1 april)
In samenwerking met het Waterbedrijf Groningen grijpt het stadsbestuur nu dus naar een nieuw middel: Na 10 minuten douchen wordt automatisch de waterdruk sterk verminderd. Komende vrijdag om 17:00 uur wordt de maatregel uitgerold in de zuidelijke stadswijken, waar volgens data het langst wordt gedoucht. Snel daarna volgt de rest van de stad. De urgentie is namelijk hoog. Zolang wij massaal Russisch gas gebruiken dragen we immers bij aan de bloederige oorlog in Oekraïne. Meer Gronings gas winnen is, volgens betrokken partijen, ook geen optie vanwege de grote problemen die dat oplevert.

En toen…
Onder het artikel stroomden op Instagram, Facebook en Twitter de reacties binnen. Maar ook per app en email ontving Sikkom veel berichten. Veel mensen hadden door dat het een 1 aprilgrap was. Sommigen vonden het smakeloos omdat de oorlog in Oekraïne daarvoor gebruikt werd. Anderen konden hem juist wel weer waarderen, juist vanwege de serieuze ondertoon. En een gedeelte trapte er blind in en werd bijkans woest. Zo van: “Ze pakken ons alles af. Wat denken ze wel niet. Ik ga tot vrijdag expres een uur per dag douchen.”

NOS trapte er met open ogen in
Ook bij het Waterbedrijf kwamen de nodige reacties binnen. Zelfs de NOS belde bloedserieus naar de drinkwaterhoeders met vragen als: “Hoe is het technisch mogelijk om per huishouden de drukt te verminderen? En wanneer wordt het voor de hele stad uitgerold?” Nou, wel, dat is technisch dus helemaal niet mogelijk. Dat stipt het Waterbedrijf vandaag nog eem extra aan met een persbericht dat ze naar ons hebben gestuurd. Daarin wordt duidelijk dat de waterbeheerders moesten lachen om de grap, maar dat ze hem vooral willen aanpakken om wat over het thema te zeggen.

Nou ik kan er niet om lachen.
 

Later bericht Overzicht Eerder bericht