L’immensità

L’immensità

In deze semi-biografische film blikt de Italiaanse regisseur Emanuele Crialese terug op zijn jeugd in het Rome van de jaren zeventig. 
De Spaanse Clara (Penelope Cruz) is na haar huwelijk met de Italiaanse Felice (Vincenzo Amato) naar Rome verhuisd. Ze is de sprankelende en levendige moeder van drie kinderen. In de openingsscene van de film dekt ze de tafel voor het eten samen met haar kinderen, uitgelaten dansend op een vrolijk Italiaans popliedje. 

 

(Barbara Rodermond)

Tot haar man Felice (Vincenzo Amato) thuiskomt en de sfeer volledig omslaat. Clara en haar man zijn uit elkaar gegroeid. Clara lijdt eronder dat de onvriendelijke en autoritaire Felice vreemdgaat en stelt een scheiding voor. Het voorstel wordt door hem bruusk afgewezen. Clara probeert de problemen voor haar kinderen verborgen te houden, maar vooral de oudste van de drie, de opmerkzame twaalfjarige Adriana - Adri - (Luana Giuliani), voelt Clara's stemmingswisselingen goed aan, evenals de groeiende spanningen tussen haar ouders. Ze begrijpt haar moeder Clara die haar huwelijk als een gevangenis beschouwt maar al te goed want zelf voelt ze zich opgesloten, maar dan in haar eigen lichaam. Adriana is geboren als meisje, maar voelt zich steeds meer een jongen. Ze draagt jongenskleren en neemt buitenshuis de naam Andrea aan (in Italië een jongensnaam). Thuis wordt het Adrí, tot grote ergernis van haar vader. Clara heeft begrip voor Andrea's situatie. Als Spaanse in Italië is ze zelf ook een buitenbeentje. Ze is te sprankelend voor de onder meer traditionele vrouwelijke leden van Felice's familie. Clara vindt ze saai en breng haar tijd liever door met kinderen.
Hoewel Crialese best wel zware onderwerpen aansnijdt, overheersen ze de film niet. De film behoudt een luchtige toon, mede door de muzikale intermezzo’s van tv shows waar popsterren optreden, de zang- en dansscènes die Clara met haar kinderen heeft, en door de onbezorgde vakanties die de kinderen met de neefjes en nichtjes van Felice’s uitgebreide familie doorbrengen. 
Op het filmfestival van Venetië in 2022 waar de film gepresenteerd werd, vertelde regisseur Emanuele Crialese dat L’Immensità zijn ervaring en de inspiratie vormde voor het transpersonage Andrea/Adri. 
 

Vorige bericht Terug Volgend bericht