Filmrecentie: DEATH ON THE NILE

Filmrecentie: DEATH ON THE NILE

Death on the Nile’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Agatha Christie,  één van de serie boeken over detective Hercule Poirot, volgens de bekende  formule:  personages binnen een gezelschap  die allen verdacht worden omdat ze wrok koesteren of voordeel hebben bij één of meerdere moorden en die zich samen op de moordlocatie bevinden.  

Mystery murders die vervolgens op briljante wijze worden opgelost door meesterbrein Hercule Poirot. 

In het Londen van 1937 kijkt Hercule Poirot (Kenneth Branagh) in een club naar het optreden van een zangeres. Hij ziet Jacqueline "Jackie" de Bellefort dansen met haar verloofde Simon Doyle. Jackie's vriendin, erfgename Linnet Ridgeway (Gal Galdot), komt binnen en Jackie vetrouwt haar vriendin toe dat ze razend verliefd is en hoopt dat ze zo snel mogelijk met Simon kan trouwen. Ze vraagt Linnet haar werkeloze verloofde als beheerder van het nieuwe landgoed van Linnet  aan te stellen. Linnet wordt voorgesteld aan Simon, en ze biedt hem de baan aan.
Enkele weken later ontmoet Poirot in Egypte zijn goede vriend Bouc, die hem uitnodigt het huwelijk van Linnet te vieren die verrassenderwijze met Simon de (ex) verloofde van Jackie trouwt.

Jackie is op wraak uit en stalkt het echtpaar.

Om te ontsnappen aan Jackie besluiten Linnet en Simon de huwelijksfestiviteiten samen met een select gezelschap aan boord van een luxe cruiseship te vieren.

Op verzoek van de bruid stapt ook Poirot aan boord. Jackie weet ook aan boord van het cruiseship te komen. De ochtend na haar aankomst wordt ontdekt dat Linnet vermoord is.

 

Wat volgt, is moord op moord, verdachten, bekentenissen, en beschuldigingen over en weer.

Poirot observeert en deduceert, hij ondervraagt alle gasten die eventueel een wrok tegen Linnet koesteren of iets te winnen hebben bij haar dood (vrijwel iedereen).

Louise, het dienstmeisje van Linnet, wordt als volgende vermoord. Poirot vermoedt dat zij getuige was van de moord op Linnet.

Vervolgens wordt Bouc ondervraagd door Poirot die gelooft dat hij getuige was van Louise’s moord. Bouc geeft het toe, maar op het moment dat hij de naam van de moordenaar wil noemen, wordt hij doodgeschoten.

Hercule Poirot graaft zoals gewoonlijk een verrassende waarheid op, die de verschillende moorden verklaart. 

Visueel gezien is ‘Death on the Nile’ een mooie film, prachtige landschappen, en elegante kleding van de jaren dertig, maar is bij vlagen te traag. Zo wordt bijvoorbeeld de eerste van de drie moorden pas na ruim een uur van de meer dan twee uur durende film ontdekt. 

Death on the Nile’ moet het voornamelijk hebben van de cast, waaronder uitschieters Kenneth Branagh, de hoofdrolspeler en regisseur van de film, en Gal Gadot.

 

 door Barbara Rodermond

 

Opmerking; Op hun premièredonderdag bezoek je films in het Forum voor maar € 5,50. Deze premièrekorting geldt exclusief voor Forumpashouders. Een Forumpas is gratis te verkrijgen aan de balie in het Forum. 
Opmerking 2: Pathé 50PLUS  Elke dinsdag en donderdag om 13:30 uur worden films vertoond, waarbij het aanbod elke twee weken wisselt. De voorstellingen hebben een pauze en u ontvangt een gratis kop koffie met een koek.

 

Link naar preview
 

Later bericht Overzicht Eerder bericht