Amanpuri

Amanpuri

In Nederland zijn er vele organisaties die ruim aandacht schenken aan de komst van Asielzoekers en Vluchtelingen. Velen van u kennen de opvangproblemen van deze, vaak getraumatiseerde, bewoners van allerlei opvangplekken in Nederland. Natuurlijk ligt de komst van de vluchtelingen uit Oekraïne vers in het geheugen. De ontstane oorlog in Oekraïne door de inval van de Russische president Poetin met zijn leger doet nog steeds vele inwoners vluchten. Maar waar moeten ze naar toe met vaak alleen maar een koffer, een tas vol, voor hen belangrijke, spullen? Waar is de opvang? Hoe komen ze daar? Wat moeten de vluchtelingen doen om hier een veilig heenkomen te kunnen opbouwen?

(Henk Busker)

(MS Anapuri)

De Amanpuri
Op een andere plek in deze krant of op de site staat een artikel over het F1 hotel waar deze vluchtelingen ook worden opgevangen. Beide organisaties werken prima met elkaar samen. Een andere locatie is een boot, de Amanpuri. Deze opvanglocatie ligt bij de Berlagebrug, aan de noordzijde van het Eemskanaal met aan de andere kant van deze brug de Oosterhaven. De bewoners maken daar gebruik van. “Er is plek voor honderdtwaalf bewoners in kamers voor twee of drie personen. Ook zijn er medische- en juridische spreekuren evenals perspectief begeleiding”, aldus Priscilla Alles en Samira Adan, de opvangmedewerkers. Het is een project vanuit de Gemeente Groningen en op het moment van dit interview waren er honderdtwee bewoners. Bijna allemaal komen die uit Oekraïne. 


Aankomst
“Bij aankomst, rechtstreeks vanuit Oekraïne wordt er een intakegesprek gedaan. Tijdens dit gesprek wordt er kennis gemaakt met de nieuwe bewoner(-s) en wordt er onderzocht of er relevante medische gegevens zijn. Vervolgens wordt deze persoon ingeschreven bij de gemeente om een BSN-nummer te verkrijgen. Iedere volwassene krijgt een basisverzekering en de kinderen zijn meeverzekerd”, aldus de begeleidsters. Er is twee keer in de week een medisch spreekuur, georganiseerd door medische verpleegkundigen. Hier kunnen bewoners kosteloos naar toe om met eventuele klachten verpleegkundige hulp te ontvangen. Door dit medische team zouden ze bij noodzaak doorverwezen kunnen worden naar een arts. 
Onderwijs en werk
Eenmaal op hun plek, ontvangen de bewoners een pasje met daarop € 60,00 leefgeld. Dit bedrag ontvangen zij iedere week per persoon om hun boodschappen en dergelijke van te doen. Enkelen hebben ook zelf wel geld of wordt er vanuit hun geboorteland geld overgemaakt, maar door de oorlogsproblemen gaat dat soms erg moeilijk. “Ze vinden het leuk om naar de stad te lopen, te fietsen of met de bus te gaan en dan te gaan winkelen. Dat doen ze dan als de kinderen naar de basisschool gaan in de buurt van de Amanpuri in de Oosterparkwijk. De tieners gaan naar de ISK (Internationale Schakel Klas). De mensen die geïnteresseerd zijn in het volgen van Nederlandse lessen kunnen dit volgen bij het Alfacollege aan de Admiraal de Ruyterlaan. Hier doen veel jongvolwassenen en volwassenen van de bootopvang aan mee. Zo zijn er vluchtelingen die werken als schilder, werken in een restaurant of een andere horeca aangelegenheid en kledingzaak. “Dat zijn welkome afwisselingen en ze verdienen er ook nog wat mee. Dat versterkt het zelfvertrouwen van deze bootbewoners”, aldus Priscilla en Samira. Er ontstaat een band tussen deze vluchtelingen waardoor ze elkaar van informatie kunnen voorzien. En dat niet alleen. Er ontstaan vriendschappen en de jongeren flirten wat met elkaar. Al met al heerst er op de Amanpuri een goede sfeer en is men verdraagzaam ten opzichte van elkaar.


Dankbaar
Priscilla en Samira vinden het werken op de boot zó leuk dat ze ook op hun vrije dagen wel naar de opvangboot gaan voor een bakkie koffie en een gesprek. “Waar we wél op moeten letten is, dat we niet uit onszelf taken gaan overnemen van de bewoners die bepaalde zaken heel goed zelf kunnen regelen. We vergeten regelmatig dat de bewoners zelf ook heel veel kunnen. We vergroten juist meer het zelfvertrouwen van de bewoners als ze zelf acties gaan regelen ”, opperen Samira en Prescilla.

 

Later bericht    Overzicht    Eerder bericht