37 maanden cel voor Tsjechische man die cash en juwelen stal van ouderen in woonzorgcentra en serviceflats: “Hij ontnam bejaarden hun meest waardevolle bezittingen.”

37 maanden cel voor Tsjechische man die cash en juwelen stal van ouderen in woonzorgcentra en serviceflats: “Hij ontnam bejaarden hun meest waardevolle bezittingen.”

In verschillende Europese landen had hij reeds hetzelfde gedaan, maar nu is de 52-jarige Jozef L. ook in België veroordeeld. De Tsjechische man verschafte zich tussen augustus 2019 en januari 2020 toegang tot de woningen van bejaarden in rusthuizen en stal daar onder meer cash geld en juwelen. Het werd zo erg dat de speurders het VTM-programma Faroek inschakelden om hem op te sporen. “Dat L. zich specifiek richtte tot de meest kwetsbare slachtoffers in de samenleving is bijzonder laakbaar.”

Jasper Van Der Schoot 24-11-21, 17:59
 


Ouderenorganisaties: ‘Steeds meer kwetsbare ouderen zonder hulp

Ouderenorganisaties: ‘Steeds meer kwetsbare ouderen zonder hulp

Ouderenzorgorganisaties, verenigd in branchevereniging ActiZ, slaan ‘groot alarm’ als gevolg van de nieuwe coronagolf. ‘Kwetsbare ouderen en chronisch zieken komen steeds vaker zonder hulp te zitten. Onze medewerkers werken met man en macht door, maar door de aanzwellende coronagolf loopt ook de zorg voor ouderen en chronisch zieken vast’, waarschuwt de vereniging. 


A Magical Christmas

A Magical Christmas

Kamerkoor Dualis en de Provinciale Brassband Groningen brengen

“A Magical Christmas”  Geannuleerd

 

Op zaterdag 11 en zondag 12 december pakken Kamerkoor Dualis en de Provinciale Brassband Groningen (PBG) groots uit met ‘A Magical Christmas’. De twee vlaggenschepen van de noordelijke muziekwereld brengen een betoverend Russisch-Engels kerstprogramma ten gehore in de Martinikerk (Groningen) en de Nicolaïkerk (Appingedam).


Kerstconcert Groningen

Kerstconcert Groningen

Het Nationaal Ouderenfonds Theater De Oosterpoort en het Noord Nederlands Orkest organiseren voor de eerste maal een gezamenlijk een kerstconcert.
Wij nodigen u van harte uit om dit concert bij te wonen! Een feestelijke ochtend, speciaal voor ouderen die onze extra aandacht verdienen.

Voor meer informatie klik HIER


Dansende ouderen spelen hoofdrol in flashmob

Dansende ouderen spelen hoofdrol in flashmob

TILBURG – “Wat een geweldig spektakel om zoveel ouderen dansend te zien genieten” aldus Frank Adams, dirigent van strijkorkest Kamerata Zuid. Op 20 november vond er een bijzondere actie plaats in de LocHal in Tilburg. 40 ouderen onder begeleiding van danser en choreograaf Andrew Greenwood danste de sterren van de hemel op livemuziek van het Tilburgse strijkorkest Kamerata Zuid. Met deze flashmob wordt het startschot gegeven van ‘Grijs Gedraaid’: een sociale concertreeks voor ouderen speciaal ontwikkeld door Kamerata Zuid, Stichting Stoute Schoenen, Vier het Leven, Switch2Move en KBO-Brabant.

Bron: Waalwijk Nieuws.nl


10 Tips  -  tip 1

10 Tips - tip 1

10 tips om geestelijk en lichamelijk gezond oud te worden en
te blijven

De "10 tips om lichamelijk en geestelijk gezond oud te worden en te blijven", geschreven door Huub Buijssen,

De tips:


Lijwiekstee

Lijwiekstee

In zorgboerderij De Lijwiekstee verblijven mensen met dementie  

De Lijwiekstee is een zorgboerderij – je mag het ook een kleinschalig zorgcentrum noemen – in Noordbroek. De werkgroep dementie (DeMensPlus) van Groningen Plus bezocht het centrum op 2 november en werd daar ontvangen door Jo Brijk, de locatiemanager.

Bron: Groningen Plus


De herinneringen van Leen Molijn aan cultuurcentrum De Oosterpoort

De herinneringen van Leen Molijn aan cultuurcentrum De Oosterpoort

Zijn verzameling plakboeken heeft hij al klaargelegd.
Bijna vijfendertig jaar heeft Leen Molijn als toneeltechnicus bij het cultuurcentrum De Oosterpoort gewerkt.
Van alle theatervoorstellingen waarbij hij betrokken is geweest, heeft hij krantenartikelen uitgeknipt en ingeplakt – aankondigingen, recensies, commentaren, keurig op volgorde, met de precieze datum erbij.
Ze vullen samen een kleine twintig plakboeken en illustreren de verhalen die Leen te vertellen heeft.
In ruim een kwart eeuw in de Oosterpoort heeft hij heel wat meegemaakt.
En veel artiesten persoonlijk leren kennen.
Het levert een bonte stoet aan anekdotes op waar hij met smaak over vertelt.


NL-Alert

NL-Alert

Wilt u een NL-Alert ontvangen bij een noodsituatie? Zorg dat uw mobiele telefoon opgeladen is en aanstaat
Veel mensen ontvangen een NL-Alert bij een noodsituatie. Zo ontvingen bijna 4 op de 10 Nederlanders in het afgelopen jaar een NL-Alert bij een noodsituatie in hun omgeving. Onder mensen van 75 jaar en ouder lag dit met bijna 3 op 10 lager, bijvoorbeeld doordat hun mobiele telefoon uitstond. Om mensen van 75 jaar en ouder aan te sporen hun mobiele telefoon op te laden en aan te zetten, start het ministerie van Justitie en Veiligheid met de NL-Alert campagne ‘Laad ‘m op en laat ‘m aan’.

 


EERSTE DIKKE WEEK VAN DE NEDERSAKSISCHE SCHRIEVERI

EERSTE DIKKE WEEK VAN DE NEDERSAKSISCHE SCHRIEVERI

Ruim een week aandacht voor het Nedersaksisch tijdens de Dikke Week van de Nedersaksische schrieverij. 

Van 5 tot en met 14 november is het de Dikke Week van de Nedersaksische schrieverij. 
Streektaalorganisaties in Nederland hebben hun krachten gebundeld en besteden gezamenlijk een dikke week lang aandacht aan het Nedersaksisch schrijven. Met onder andere een 
streektaalsymposium, een Nedersaksisch café, taalcursussen, boekpresentaties, een streektaaldictee, aandacht voor streektaal in het onderwijs en een nieuw festival voor het Gronings. De Dikke Week van de Nedersaksische schrieverij is een gezamenlijk initiatief van Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Huus van de Taol, IJsselacademie, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Twentehoes en Stellingwarver Schrieversronte.


Groninger Dorpen lanceert handboek voor leefbaarheid

Groninger Dorpen lanceert handboek voor leefbaarheid

Groninger Dorpen is een vereniging voor buurt- en dorpshuizen, dorpsbelangen en andere bewonersinitiatieven. Actief in de hele provincie Groningen heeft de dorpenclub samen met leden en overheidsorganisaties de Actieve Dorpen Aanpak ontwikkeld (ADA). Een handig handboek voor leefbaarheid in de dorpen van Groningen. ADA is op 28 oktober gelanceerd in de KunstKerk te Warffum, tijdens de Groninger Dorpendag. 


De herinneringen van Leen Molijn aan cultuurcentrum De Oosterpoort

De herinneringen van Leen Molijn aan cultuurcentrum De Oosterpoort

Zijn verzameling plakboeken heeft hij al klaargelegd. Bijna vijfendertig jaar heeft Leen Molijn als toneeltechnicus bij het cultuurcentrum De Oosterpoort gewerkt. Van alle theatervoorstellingen waarbij hij betrokken is geweest, heeft hij krantenartikelen uitgeknipt en ingeplakt – aankondigingen, recensies, commentaren, keurig op volgorde, met de precieze datum erbij. Ze vullen samen een kleine twintig plakboeken en illustreren de verhalen die Leen te vertellen heeft. In ruim een kwart eeuw in de Oosterpoort heeft hij heel wat meegemaakt. En veel artiesten persoonlijk leren kennen. Het levert een bonte stoet aan anekdotes op waar hij met smaak over vertelt.

Door Erik Weersing


Kasteel Selwerd

Kasteel Selwerd

Een luchtfoto waarbij vragen ontstonden:
Het terrein ten noorden van de Noorderbegraafplaats.
©2021 10 14 Koos Boertjens (noordinbeeld.nl) - Grondverstoring toont waar het kasteel Selwerd heeft gestaan


De smaak van nostalgie

De smaak van nostalgie

ken jij dit Oudhollandse snoep nog?
De smaak van nostalgie: ken jij dit Oudhollandse snoep nog?. Uitgelichte afbeelding
Weet jij het nog? Hoe je vroeger met je neus tegen het raam van de snoepwinkel gedrukt stond, verlekkerd door alles wat je daar zag? Duimdrop, zoethout, zwartwitjes, boterbabbelaars… Welk Oudhollands snoep was jouw favoriet?
 

Bronnen: Isgeschiedenis, Historiek, Dutchgift, Dropgigant.nl


Scheurkalender voor kinderen

Scheurkalender voor kinderen

In het kader van de Maand van de Groninger Geschiedenis ontwikkelden de Groninger Archieven en musea in Stad en provincie een scheurkalender voor kinderen in oktober over oude of verdwenen beroepen.


Dierendagconcert van leerlingen VRIJDAG ism Miranda van Kralingen

Dierendagconcert van leerlingen VRIJDAG ism Miranda van Kralingen

Dieren groot en klein komen langs tijdens het interactieve Dierendagconcert op zondag 3 oktober bij VRIJDAG.
Het publiek mag vrolijk meezingen met de dierenliedjes als heuse nachtegaaltjes!
Het concert vindt plaats in de VRIJDAG concertzaal aan de Sint Jansstraat 7 en start om 14:00 uur.
Jonge musici hebben de mogelijkheid om zelf ook op het podium te staan; van 11:15 tot 12:00 en van 12:45 tot 13:30 kun je namelijk een workshop volgen van niemand minder dan de bekende operazangeres Miranda van Kralingen!
Kaartverkoop voor het concert en opgave voor de workshop kan op bijvrijdag.nl/kinderconcert.


Ruilkring Hogeland

Ruilkring Hogeland

Leden van Ruilkring Hogeland vormen samen een netwerk met als doel onderling diensten en goederen te ruilen zonder tussenkomst van geld.
Met pangels  – de lokale virtuele munt  van Ruilkring Hogeland – verrekent men administratief wat er is geruild geruild.
De eerste nieuwsbrief weer na de corona pauze


Een retrospectief van 25 jaar GR’NN in De Kelder

Een retrospectief van 25 jaar GR’NN in De Kelder

In De Kelder is van 11 september t/m 15 oktober een retrospectief te zien van 25 jaar GR’NN, het small-press stripblad dat inmiddels een bekende naam is in het underground-circuit. Tijdens de expositie is werk te bewonderen van tekenaars van het eerste uur zoals Mark Hendriks, Daan Brand en Paul de Bie en van tekenaars die frequent meewerken, zoals Coen Vosveld, Diderik van Dijken, Eric Snelleman, Erik Wielaert, Naam en Vlerk. De entree is gratis.


Cursusaanbod voor senioren ‘Van praten óver ouderen naar praten mét ouderen!

Cursusaanbod voor senioren ‘Van praten óver ouderen naar praten mét ouderen!

Senioren hebben een andere kijk op wonen, welzijn en zorg dan beleidsmakers, onderzoekers en zorgprofessionals. Zij maken de dienstverlening rondom ouderen van binnenuit mee. Zelf, of met hun naasten. En juist dát maakt hun inbreng van onschatbare en onmisbare waarde. Op dit moment denken nog te weinig ouderen écht mee, en daar willen we verandering in brengen!


Meer gezonde jaren

Meer gezonde jaren

Meer gezonde jaren, wie wil dat niet!
Een website voor Noord Nederlanders die inspiratie zoeken voor een gezonder leven.
Aangedreven door HANNN
 


Grote expositie ‘350 jaar Groningens Ontzet’ volgend jaar in Groninger Museum

Grote expositie ‘350 jaar Groningens Ontzet’ volgend jaar in Groninger Museum

Het Groninger Museum organiseert volgend jaar een grote tentoonstelling over het Groningens Ontzet. In 2022 is het 350 jaar geleden dat Groningen de aanval van de bisschop van Munster wist af te slagen.


Oproep aan de politieke partijen - Gemeenteraadsverkiezingen en ouderen en de inwoners met dementie

Oproep aan de politieke partijen - Gemeenteraadsverkiezingen en ouderen en de inwoners met dementie

Op 16 maart 2022 mag iedereen naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, die dan in het hele land worden gehouden. Wonen, welzijn en zorg wordt beleefd en geregeld op lokaal niveau in eigen dorp of eigen wijk. Daarom heeft de gemeente een zeer belangrijke taak voor haar inwoners. De politieke partijen vormen samen de gemeenteraad; het hoogste orgaan binnen de gemeente.


Finissage Spatial Disruptions

Finissage Spatial Disruptions

Zeven kunstenaars uit heel Nederland streken deze zomermaanden neer op het Suikerunieterrein. Tijdens een residentieperiode van anderhalve maand op 
uitnodiging van SIGN ontwikkelden en maakten Janne Schipper, Isabella Francis, Luuk Smits, Roman Tkachenko, Mischa Lind, Tudor Ulrich & 
Stephanie Rizaj nieuw werk. Op 28 en 29 augustus 2021 presenteren zij de resultaten van Spatial Disruptions op locatie. Ga op ontdekkingsreis en ontdek 
de ‘ruimtelijke verstoringen’ van de kunstenaars op het Suikerfabriekterrein. 
Nu nog mogelijk voordat het vastgoed infiltreert

Bron: SIGN


Opa’s, oma’s en kleinkinderen op stap. Raïs weet wat hij later wil worden

Opa’s, oma’s en kleinkinderen op stap. Raïs weet wat hij later wil worden

Veertig opa’s, oma’s en kleinkinderen vertrokken op 5 augustus met een bus van het Nationaal bus museum vanuit Groningen naar attractiepark Drouwenerzand.
Het werd een prachtige dag.  
Ondanks voorspellingen op buienradar dat het af en toe flink zou gaan regenen scheen de hele dag de zon. 

 

Tekst: Redactie Groningen Plus.
Foto’s: Groningen Plus 


Computerondersteuning in Korrewegwijk

Computerondersteuning in Korrewegwijk


DIG050 in de Rivierenbuurt start Digitaal in de Wijk in de Korrewegwijk en de Hoogte.

De medewerkers van DIG050 zijn dan 2 dagdelen aanwezig om computerondersteuning te geven.

,,Het idee is uitgewerkt met het WIJ-team Korrewegwijk, BSV de Hoogte en het Floreshuis,’’ licht Mark Smit van DIG050 toe.


Glocal Community Stichting in Winsum zet project naailessen voort

Glocal Community Stichting in Winsum zet project naailessen voort

Het project 'Naailessen voor iedereen' van stichting De Buurthulp is in september 2018 gestart in Winsum met drie statushouders uit Eritrea (Zie de foto 1). Dit jaar wordt het project voortgezet door de Glocal Community Stichting in Winsum. Dit werd deze maand in kleine kring gevierd in Winsum. Zie foto 2.


Contactpersoon bij nood instellen (Android)

Contactpersoon bij nood instellen (Android)

Verkeert u in een noodsituatie, dan is het fijn dat een bekende gebeld kan worden. Stel daarom een ICE-contact in op de Android-smartphone.

Bron: Seniorweb


Je bent 87 en hebt een eigen speelgoedmuseum

Je bent 87 en hebt een eigen speelgoedmuseum

Je bent 87 en hebt een eigen speelgoedmuseum. Dat kan niet iedereen zeggen, maar Jan Wakker uit Haren wel. Naast zijn huis heeft hij in een voormalige garage een expositie ingericht met een karrenvracht aan vooral houten speelgoed 

Bron: Groningen Plus


Chaos in Groningen

Chaos in Groningen

Raakt u ook vaak de weg kwijt in Groningen?
U bent niet zo vaak onderweg en kent de stad niet meer op uw duimpje.
U wilt, bij voorbeeld, vanuit het zuiden van de stad naar een KPN vestiging wilt om iets voor uw telefoonaansluiting te regelen.
Omdat u slecht ter been bent kunt u niet de hele Herestraat aflopen waar 1 van de 2 KPN vestigingen is.  U moet dan naar de Kielerbocht.


Voedselbank voor bijen

Voedselbank voor bijen

Ik tel alleen al in Groningen zo'n 32 voedselbanken!
Een geslaagd project van Nudge
Meer over een Bijenvoedselbank bij Het Oude Politiebureau aan de Zaagmuldersweg


Fris in 't hoofd door nieuwe dingen leren.

Fris in 't hoofd door nieuwe dingen leren.

Ja dat hoor je wel vaak.
Maar is dat ook zo?
Een tweetal studenten doet hier onderzoek naar.
En men verwacht via deze site veel "proefkonijnen" te vangen.
Kijk eens verder of u aan de voorwaarden voldoet.
 


Rondje Koroningsdag!

Rondje Koroningsdag!

Kijk allemaal!

Dit verlaagt de prijs per persoon enorm!

Rondje Koroningsdag

De video wordt gepresenteerd door Arno van der Heyden en Janine Abbring. bekende Groningers die je in de video gaat zien, zijn Burgemeester Koen Schuiling, Bert Visscher, Stadsdichter Myron Hamming,Thomas Koenis en kortingskoningin Gea Kramer. Ook zitten er een aantal verrassingsoptredens in de film. Hoe leuk is dat?