Voorbereiding Laatste Levensfase

Voorbereiding Laatste Levensfase

Ruim 1 op de 3 mensen praat nooit over de dood. Terwijl het juist waardevol is om samen bij de dood stil te staan, erover te praten en elkaar erbij te helpen. Het gesprek aangaan verbindt en verrijkt.

In de landelijke media komt met regelmaat de SIRE-campagne voorbij met als slogan: ‘De dood. Praat erover. Niet eroverheen’. De campagne moedigt mensen aan om meer over de dood te praten en het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Ruim een derde van de Nederlanders blijkt het ongemakkelijk te vinden om over de dood te praten. In Drenthe is daarom een regionale campagne opgezet, met als
thema ‘Voorbereiding Laatste Levensfase’. De campagne richt zich enerzijds op de inwoners van Drenthe en anderzijds op mensen die werkzaam zijn in de zorg- en welzijnssector.

 


Seniorenconferentie 'Heft in eigen hand!'

Seniorenconferentie 'Heft in eigen hand!'

Op donderdag 9 juni organiseert zaVie haar tweede Seniorenconferentie. Deze is bedoeld voor organisaties, hun leden en belangstellenden die zich inzetten voor de belangen van senioren. De groep senioren wordt nog altijd groter en is daarmee een essentieel onderdeel van onze maatschappij. Hoe komt het dan dat deze groep toch aan invloed inboet, koopkracht verliest en dat welzijn en welbevinden achteruit gaan? Tijd om het heft weer in eigen handen te nemen!


Koffie en een goed gesprek in Groningen

Koffie en een goed gesprek in Groningen

Soms loop je in je eentje na te denken over van alles en nog wat. Dan kan het fijn zijn om eens met leeftijdsgenoten van gedachten te wisselen. Dat kan bij de UP! themagesprekken van Humanitas in Groningen. UP! organiseert samen met Humanitas gesprekken op verschillende locaties in Groningen. Hier info tot juni.

Tekst: UP! Foto: Vlaiger


Eerste training ouderenparticipatie een succes

Eerste training ouderenparticipatie een succes

“Een keurig georganiseerde en verzorgde bijeenkomst”
Op maandag 28 maart organiseerden Denktank 60+ Noord en Alliantie Drentse Zorg met Ouderen een basistraining over ouderenparticipatie in de statenzaal van de provincie Drenthe in Assen. Een geslaagde training waarin ouderen een introductie kregen op ouderenparticipatie en hun eigen rol daarbij. Deelnemers volgden een interactieve workshop ‘Zó werkt de zorg’ van Kees Wessels van De Argumentenfabriek. Ook gaf Famke ten Brinke een workshop waarin onderling kennis en ervaring uit werd gewisseld over ouderenparticipatie. De training krijgt op 11 april een vervolg waarin dieper ingegaan wordt op de actuele situatie van de Drentse ouderenzorg. Een deelnemer omschreef de bijeenkomst als “Een keurig georganiseerde en verzorgde bijeenkoms


Na vijf jaar praatpaal terug in straatbeeld

Na vijf jaar praatpaal terug in straatbeeld

LAREN, 31 maart 2022 -

De welbekende praatpaal komt terug in het Nederlandse straatbeeld. Op vrijdag 1 april onthult Jan den Dunnen, wethouder Sociaal Domein van gemeente Laren (NH), de eerste Vief Praatpaal. Deze praatpaal is het startsein van een landelijk netwerk van Vief, online platform voor ouderen. Het geeft iedereen die te maken heeft gehad met verlies of tegenslag laagdrempelig de mogelijkheid om zijn of haar verhaal te delen met anderen. 


Aantal ouderen met dementie neemt snel toe

Aantal ouderen met dementie neemt snel toe

Aantal ouderen met dementie neemt snel toe: wat betekent dat voor de kwaliteit van de ouderenzorg?

Als je een blik op de cijfers werpt, begrijp je al snel welke problemen er met vliegende vaart op de ouderenzorg afkomen. Telde Nederland in 2015 nog 117.000 90-plussers, in 2040 zullen dat er 340.000 zijn. Juist in deze groep komt dementie veel voor. Veertig procent van alle 90-plussers krijgt ermee te maken. Het RIVM rekent dan ook op een verdubbeling van het aantal mensen met dementie binnen nu en 20 jaar. Dat betekent dat er veel meer zorg nodig is voor deze ouderen. En dus ook dat we veel meer handen aan het bed nodig hebben in de ouderenzorg.

Bron: https://pointer.kro-ncrv.nl/


Kerstconcert Groningen

Kerstconcert Groningen

Het Nationaal Ouderenfonds Theater De Oosterpoort en het Noord Nederlands Orkest organiseren voor de eerste maal een gezamenlijk een kerstconcert.
Wij nodigen u van harte uit om dit concert bij te wonen! Een feestelijke ochtend, speciaal voor ouderen die onze extra aandacht verdienen.

Voor meer informatie klik HIER


Scheurkalender voor kinderen

Scheurkalender voor kinderen

In het kader van de Maand van de Groninger Geschiedenis ontwikkelden de Groninger Archieven en musea in Stad en provincie een scheurkalender voor kinderen in oktober over oude of verdwenen beroepen.


Dierendagconcert van leerlingen VRIJDAG ism Miranda van Kralingen

Dierendagconcert van leerlingen VRIJDAG ism Miranda van Kralingen

Dieren groot en klein komen langs tijdens het interactieve Dierendagconcert op zondag 3 oktober bij VRIJDAG.
Het publiek mag vrolijk meezingen met de dierenliedjes als heuse nachtegaaltjes!
Het concert vindt plaats in de VRIJDAG concertzaal aan de Sint Jansstraat 7 en start om 14:00 uur.
Jonge musici hebben de mogelijkheid om zelf ook op het podium te staan; van 11:15 tot 12:00 en van 12:45 tot 13:30 kun je namelijk een workshop volgen van niemand minder dan de bekende operazangeres Miranda van Kralingen!
Kaartverkoop voor het concert en opgave voor de workshop kan op bijvrijdag.nl/kinderconcert.


Ruilkring Hogeland

Ruilkring Hogeland

Leden van Ruilkring Hogeland vormen samen een netwerk met als doel onderling diensten en goederen te ruilen zonder tussenkomst van geld.
Met pangels  – de lokale virtuele munt  van Ruilkring Hogeland – verrekent men administratief wat er is geruild geruild.
De eerste nieuwsbrief weer na de corona pauze


Grote expositie ‘350 jaar Groningens Ontzet’ volgend jaar in Groninger Museum

Grote expositie ‘350 jaar Groningens Ontzet’ volgend jaar in Groninger Museum

Het Groninger Museum organiseert volgend jaar een grote tentoonstelling over het Groningens Ontzet. In 2022 is het 350 jaar geleden dat Groningen de aanval van de bisschop van Munster wist af te slagen.


Computerondersteuning in Korrewegwijk

Computerondersteuning in Korrewegwijk


DIG050 in de Rivierenbuurt start Digitaal in de Wijk in de Korrewegwijk en de Hoogte.

De medewerkers van DIG050 zijn dan 2 dagdelen aanwezig om computerondersteuning te geven.

,,Het idee is uitgewerkt met het WIJ-team Korrewegwijk, BSV de Hoogte en het Floreshuis,’’ licht Mark Smit van DIG050 toe.


Chaos in Groningen

Chaos in Groningen

Raakt u ook vaak de weg kwijt in Groningen?
U bent niet zo vaak onderweg en kent de stad niet meer op uw duimpje.
U wilt, bij voorbeeld, vanuit het zuiden van de stad naar een KPN vestiging wilt om iets voor uw telefoonaansluiting te regelen.
Omdat u slecht ter been bent kunt u niet de hele Herestraat aflopen waar 1 van de 2 KPN vestigingen is.  U moet dan naar de Kielerbocht.


Voedselbank voor bijen

Voedselbank voor bijen

Ik tel alleen al in Groningen zo'n 32 voedselbanken!
Een geslaagd project van Nudge
Meer over een Bijenvoedselbank bij Het Oude Politiebureau aan de Zaagmuldersweg


Fris in 't hoofd door nieuwe dingen leren.

Fris in 't hoofd door nieuwe dingen leren.

Ja dat hoor je wel vaak.
Maar is dat ook zo?
Een tweetal studenten doet hier onderzoek naar.
En men verwacht via deze site veel "proefkonijnen" te vangen.
Kijk eens verder of u aan de voorwaarden voldoet.
 


Rondje Koroningsdag!

Rondje Koroningsdag!

Kijk allemaal!

Dit verlaagt de prijs per persoon enorm!

Rondje Koroningsdag

De video wordt gepresenteerd door Arno van der Heyden en Janine Abbring. bekende Groningers die je in de video gaat zien, zijn Burgemeester Koen Schuiling, Bert Visscher, Stadsdichter Myron Hamming,Thomas Koenis en kortingskoningin Gea Kramer. Ook zitten er een aantal verrassingsoptredens in de film. Hoe leuk is dat?