Ai, ai, ai, AI

Ai, ai, ai, AI

In december organiseerde Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde) een werkconferentie over datagedreven werken in de langdurige zorg. De bijeenkomst werd bezocht door zorgprofessionals en beleidsadviseurs uit de gehele langdurige zorg.

Bron: MC Medisch Contact


Bioscoop Pathé Groningen 50PLUS films

Bioscoop Pathé Groningen 50PLUS films

Elke week, op dinsdag en op donderdag om 13:30 uur worden 50PLUS films vertoond, waarbij het aanbod elke twee tot vier weken wisselt. Zo geniet u van de beste films, zonder last te hebben van de drukte bij avond- en weekendvoorstellingen. De voorstellingen hebben een pauze en bij het ticket is een koffie en koek inbegrepen. Alle leeftijden zijn welkom tijdens 50PLUS..

 

 

Programma februari, maart en april (onder voorbehoud):

The Miracle Club, Neem me mee, One life, Ferrari, en The great escaper

 

 

 


Toename van Seksuele Activiteit Onder 75-plussers: Een Opmerkelijke Trend

Toename van Seksuele Activiteit Onder 75-plussers: Een Opmerkelijke Trend

In de afgelopen decennia heeft er een opmerkelijke culturele verschuiving plaatsgevonden met betrekking tot seksualiteit bij ouderen, met name bij mensen boven de leeftijd van 75 jaar. Voorheen werd seksualiteit vaak gezien als iets dat gereserveerd was voor jongere leeftijdsgroepen, maar recent onderzoek wijst uit dat seksuele activiteit onder ouderen aanzienlijk is toegenomen. Deze trend heeft belangrijke implicaties voor de gezondheid en het welzijn van oudere volwassenen, evenals voor de manier waarop de samenleving seksualiteit bij ouderen benadert.

 

(JD - Foto: IStock)


De Stille Strijd van Mantelzorgers: Een Oproep tot Erkenning en Ondersteuning

De Stille Strijd van Mantelzorgers: Een Oproep tot Erkenning en Ondersteuning

Mantelzorgers zijn de stille helden van onze samenleving. Ze bieden onbetaalbare zorg aan hun geliefden, vaak zonder erkenning of ondersteuning te ontvangen. Echter, achter de schermen van deze onbaatzuchtige inzet, woedt een stille strijd van overbelasting en uitputting. In dit artikel zullen we de uitdagingen van mantelzorgers onder de loep nemen en de noodzaak benadrukken van adequate erkenning en ondersteuning voor deze essentiële pijlers van onze samenleving.

 

(JD)


 Het Bestrijden van Eenzaamheid onder Ouderen

Het Bestrijden van Eenzaamheid onder Ouderen

Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend maatschappelijk probleem dat ernstige gevolgen kan hebben voor het welzijn van individuen en de samenleving als geheel. Het is van essentieel belang om effectieve strategieën te ontwikkelen en implementeren om deze uitdaging aan te pakken. Hieronder worden verschillende benaderingen besproken die kunnen helpen bij het verminderen van eenzaamheid onder ouderen:

(JD, Foto: Istock)


De Opkomst van Grijze Economieën en Hun Impact op Samenlevingen

De Opkomst van Grijze Economieën en Hun Impact op Samenlevingen

In de afgelopen decennia hebben we een opmerkelijk fenomeen gezien: de vergrijzing van de wereldbevolking. Deze demografische verschuiving heeft niet alleen geleid tot een aantal uitdagingen op het gebied van sociale zekerheid en gezondheidszorg, maar heeft ook een bredere invloed op economieën en samenlevingen wereldwijd. Een van de meest opvallende aspecten van deze vergrijzing is de opkomst van wat we kunnen noemen "grijze economieën".

(JD)


De Noodzaak van Terugkeer van Wegbezuinigde Bejaardenhuizen

De Noodzaak van Terugkeer van Wegbezuinigde Bejaardenhuizen

In de afgelopen decennia heeft de zorgsector een aanzienlijke transformatie ondergaan, waarbij de focus is verschoven van traditionele bejaardenhuizen naar (onderbezette) thuiszorg en (niet bestaande) kleinschalige woonvormen. Deze ontwikkelingen waren gericht op het bevorderen van autonomie en zelfstandigheid voor ouderen, zonder oog en aandacht te hebben voor de getroffen ouderen zelf, hun wensen en behoeften, voor hun kwetsbaarheid en op de kwetsbaarheid van de overbelaste mantelzorgers die, als vanzelfsprekend de verdwenen zorgtaken over moesten nemen. Een overheidsmoraal die we ook kennen van, onder ander de toeslagenaffaire, de asielcrisis, de wooncrisis, de Groninger gas- en aardbevingscrisis en nog een aantal zaken waarbij de landelijke overheid duidelijk laat zien dat het lot van de burger voor de door de burger gekozen en betaalde volksvertegenwoordiging van weinig of geen belang is.

(JD - Foto: Shutterstock)


De Toekomst is Grijs

De Toekomst is Grijs

In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen?

Het is een illusie dat meer zorgpersoneel het antwoord kan zijn op de vele uitdagingen van onze ouder wordende samenleving. ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken bekeek de eerste tv-aflevering van ‘De toekomst is grijs’ van NPO Omroep Max. Om met elkaar beter oud te worden, is volgens Anneke meer visie en daadkracht nodig van een nieuw kabinet.

Hieronder kunt u terugkijken naar een serie uitzendingen van MAX tv en de NPO over deze fascinerende en verontrustende ontwikkelingen in de richting van het jaar 2040. Dichterbij dan je zou denken.

 

Bronnen: MAX, NPO, Spotify,


 


Oude liefde ...

Oude liefde ...

oude liefde roest niet...

Harm en Tienie na 70 jaar weer verkering

Wonderschone uren brachten ze door, maar op een avond liep het mis

Harm Boon (94) en Tienie Nijenhuis (89) zijn op woensdag, Valentijnsdag, samen. Zeventig jaar nadat hun verkering uitging, hebben ze elkaar opnieuw gevonden. Toen ze het zeventig jaar geleden in het Stadspark van Groningen uitmaakte, bleu en verlegen, leek hij voorgoed uit haar leven te zijn verdwenen. Harm Boon en Tienie Nijenhuis een stel? Nee, het mocht kennelijk niet zo zijn.

 

Bron: DVHN, 14 februai, pagina 3
Foto: Ducan Wijiting
Marcel L ooden


empty placeholder

Een leven in de van Slingelandstraat

Matine & Jan Dirk

 

In een bonte buurt., waar 20 nationaliteiten samenkomen, Vonden Martine Horst de Vos Jan Dirk Burggraaf, een warm thuis. Hun verhaal begint al meer dan 1/2 eeuw geleden. Liggend streepje in 1969.: Een geschiedenis doordrenkt van liefde, verlies en betrokkenheid bij de wijk.

Tekst: Wil van Eekeren

Foto's: Jong van Hart


Samen Vitaal

Samen Vitaal

Blijven bewegen, we weten  allemaal hoe belangrijk dat is. Juist ook als je ouder  wordt. Je krijgt  er energie van en het blijkt een leuke manier om mensen te leren kennen.
Samen Vitaal staat voor lekker  bewegen, op je eigen  manier en in je eigen  tempo. Ook met lichamelijke klachten kan er vaak meer dan je denkt.  Onze bijeenkomsten staan onder professionele begeleiding. 

 

(Bron: Zuid Vooruit, Humanitas, Wij Groningen, eensamen, Gemeente Groningen)


Leeftijdsdiscriminatie

Leeftijdsdiscriminatie

Gevaarlijk rijdende 75-plussers mogen kiezen: rijbewijs inleveren of dure rijtest, ‘maar ik heb mijn auto nodig’

De politie heeft vorig jaar meer dan 1500 75-plussers naar het CBR gestuurd vanwege gevaarlijk rijgedrag, 10 procent meer dan een jaar eerder. Ze moeten daar een verplichte, dure test doen om hun rijbewijs te behouden. Ouderen en hun advocaten spreken van leeftijdsdiscriminatie.
 

(Bron: Algemeen Dagblad)

De conclusie "Leeftijdsdiscriminatie" wordt door onze redactie met overtuiging gedeeld.


Gezocht: penningmeester m/v

Gezocht: penningmeester m/v

In het betrokken en enthousiaste bestuur van Stichting Senioren in Woord en Beeld ontstaat, door het aanstaande vertrek van de huidige functionaris , binnenkort een vacature voor een penningmeester met een maatschappelijk hart.

Gemiddelde tijdsbesteding: 1 tot anderhalf uur per week.


Komt ouderdom echt met gebreken?

Komt ouderdom echt met gebreken?

“Tweederde van de 80-plussers is helemaal niet kwetsbaar”

De afgelopen eeuw is het aantal 65-plussers in Nederland meer dan vertienvoudigd: van 300.000 in 1900 tot 3.600.000 in 2023. Over deze bevolkingsgroep bestaan veel vooroordelen – vaak negatief. Klinisch geriater en internist ouderengeneeskunde Hanna Willems ziet juist de mooie kanten van ouder worden. En zij weet ook: een groot deel van de ouderen is helemaal niet kwetsbaar. 

Bron: anbo.nl


Pas op voor financieel misbruik van ouderen

Pas op voor financieel misbruik van ouderen

Meldpunt waarschuwt er vaker voor: financieel misbruik van ouderen. Familieleden of bekenden halen, soms onder de dekmantel van zogenaamde mantelzorger, de bankrekening van kwetsbare personen leeg. Bij een recente rechtszaak veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch twee Zeeuwse 'mantelzorgers• tot zes maanden gevangenisstraf voor uitbuiting van een oudere man met dementie uit Middelburg. Verdachten maakten jarenlang misbruik van hun positie als mantelzorgers. Behalve dat ze uit waren op persoonlijk gewin, schaadt het naar het oordeel van de rechter ook andere kwetsbare ouderen. Het bezorgt angst en onveiligheid. Dit soort zaken komt echt net alleen voor onder ouderen met dementie of in situaties met verkeerde mantelzorg, maar kan iedereen overkomen die een beetje te goed is van vertrouwen,

 

samengesteld  JD


LATE LIEFDE: hoe onverwacht opwindend het leven boven de vijftig is

LATE LIEFDE: hoe onverwacht opwindend het leven boven de vijftig is

door: Barbara Rodermond

Recentelijk verscheen het nieuwe boek van journaliste Corine Koole (62). 'Late Liefde': hoe onverwacht opwindend het leven boven de vijftig is. Het is een boek vol interviews met vijftig- tot 80 plussers die openhartig vertellen over liefde en intimiteit. Uit 1500 interviews koos Corine Koole 95 die zij bundelde in ‘Late Liefde’. Verhalen die het beeld van ‘saaie ingedutte ouderen’ ontmantelen. Tijden veranderen.

 


Luister-en audioboeken

Luister-en audioboeken

Soms is het fijn om te luisteren naar een verhaal, een boek, een artikel dat is ingesproken. Ook laaggeletterden kunnen plezier beleven aan het luisteren naar een boek dat ze eigenlijk wel zelf zouden willen lezen maar ze de kennis van de Nederlandse taal niet ( goed genoeg ) onder de knie hebben. Tijdens het luisteren, kun je dan tóch helemaal opgaan in de gesproken tekst of zou je naast het luisteren een andere activiteit kunnen doen.


De laatste reis van Lia leidt naar Zwitserland

De laatste reis van Lia leidt naar Zwitserland

door: Els Wiegant in 'Relevant' het leden- en opinieblad van de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde

Lia de Rijke uit het Brabantse Malden overleed in het voorjaar van 2023 in Zwitserland. Ze was 73 jaar oud. Op haar eigen verzoek werd ze bij haar zelfdoding geholpen door Pegasos, de organisatie voor voluntary assisted dying (VAD) in Bazel. Haar dochter Maartje (42) begeleidde haar in de maanden, dagen en uren voorafgaand aan haar dood. Een tweeluik.

 

 

 

 


Bioscoop Pathé Groningen 50PLUS films

Bioscoop Pathé Groningen 50PLUS films

Elke week, op dinsdag en op donderdag om 13:30 uur worden 50PLUS films vertoond, waarbij het aanbod elke twee tot vier weken wisselt. Zo geniet u van de beste films, zonder last te hebben van de drukte bij avond- en weekendvoorstellingen. De voorstellingen hebben een pauze en bij het ticket is een koffie en koek inbegrepen. Alle leeftijden zijn welkom tijdens 50PLUS..

Films januari en februari 2024:

A Haunting in Venice, Rocco en Sjuul, en The Miracle Club

 


Bespaar tips

Bespaar tips

Tips om te besparen en ook om je financiën beter op orde te krijgen
 

Door Frans Kuijpers


Positieve gezondheid en tips om dat te bereiken

Positieve gezondheid en tips om dat te bereiken

door Dirk Goudberg

Tot nog niet zo lang geleden werden zieken of mensen met een beperking ongezond genoemd. Dat is de afgelopen jaren veranderd. In steeds bredere kring drong namelijk het besef door dat ook mensen met allerhande aandoeningen het leven best nog dragelijk en zinvol vinden. Dat wordt ‘positieve gezondheid’ genoemd. We spreken erover met Martine Goedendorp, gezondheidspsychologe bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Ouderen leren tijdens een cursus te werken aan hun positieve gezondheid

 

 


Eenzaamheid bij ouderen (met een fysieke beperking).

Eenzaamheid bij ouderen (met een fysieke beperking).

“Eenzaamheid bij ouderen” Is een steeds groter wordend probleem, Waaraan desondanks veel te weinig aandacht wordt besteed.
De eenzaamheid onder ouderen neemt angstwekkend snel toe. en als een eenzame oudere met een contactbehoefte ook nog eens te maken heeft met een fysieke beperking, wordt het probleem alleen maar groter.
 

© Jacob Dijk


Hoge bouwkosten zorgen voor vertraging Knarrenhof

Hoge bouwkosten zorgen voor vertraging Knarrenhof

De bouw van het Knarrenhof in Marum, met woningen voor ouderen én jongeren, laat op zich wachten. Áls het plan al doorgaat.

Het is erop of eronder. Dat zegt Hans Koenders (72) over de bouw van het Knarrenhof in Marum. ,,De verkoop gaat moeizaam, gestegen bouwkosten zorgen voor een hoger prijskaartje. Die steeg van 280.000 euro naar 355.000 euro.” De tien goedkoopste woningen gaan naar de sociale huur.

Koenders is aanstichter van het project. ,,Dat begon toen ik als raadslid bij de gemeente zat, nog voor de herindeling. Ik ben destijds uitgedaagd om wat te doen aan woningtekorten.” Inmiddels zijn de plannen concreet, op de plek van de basisschool in de Molenstraat. Die gaat plaatsmaken voor 22 woningen en 6 starterswoningen, oftewel tiny houses. Tenminste, als het plan doorgaat. Voordat de bouw kan starten moeten ten minste 19 woningen onder optie zijn. Op dit moment zijn dat 12.

 

Slavernijverleden; hype of verdienmodel ?

Slavernijverleden; hype of verdienmodel ?

©   30 mei 2023 drs. Jacob Dijk

Er wordt bijna dagelijks gesproken over “onze” collectieve schuld aan de afstammelingen van “tot slaaf gemaakte” – meestal donkergekleurde” mensen. Lees bijvoorbeeld de krantenkop: “Hèhè, kabinet gaat eindelijk excuses maken voor slavernij”. Diverse gemeentebesturen, bijvoorbeeld die van Amsterdam, zijn de regering al voorgegaan en nog meer gemeentebesturen en bedrijven zullen nog volgen. Ook onze koning zal zich erbij aansluiten, is de verwachting.

Iedereen die een kritisch geluid wil proberen te laten horen of een poging wil doen tot enige relativering in de context van een wijdere blik op geschiedenis van slavernij, loopt de kans om voor racist of erger te worden uitgemaakt.

Maar toch wil ik een poging doen om de zaken in een wat breder verband te zien. Toen ik voor het eerst hoorde over de vraag, nee, de eis van excuses, kwamen er een paar gedachten en vragen bij mij op.

Geloof ik in het verhalen van de zonden der vaderen tot in het derde  of vierde geslacht?  (Exod. 20:5-6)

Geloof ik in geërfd  slachtofferschap? Daar moet ik nog eens goed  over nadenken.

En toen ik hoorde over de eis voor excuses, vertelde ik in kleine kring, dat ik verwachtte dat deze eis spoedig gevolgd zou worden door een eis voor compensatie; voor geld …

(eerder geplaatst op 1 juni 2023 in de rubriek "Columns")


Vitaal oud worden in Groningen

Vitaal oud worden in Groningen

Ook in Groningen groeit het aantal ouderen. Bovendien worden mensen steeds ouder. Wethouder Inge Jongman: “De gemeente, ouderen en samenwerkingspartners vinden het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk gezond, vitaal en op een prettige manier in de samenleving kunnen meedoen.” Daarom stimuleren we dat in elke wijk of dorp een ontmoetingsplek komt. Een plek waar mensen een kopje koffie kunnen drinken, een praatje maken, informatie kunnen krijgen over allerlei onderwerpen en mee kunnen doen aan activiteiten om vitaal te blijven. Omdat elke wijk weer anders is, zal het aanbod per wijk verschillen. Samen met de ouderen in een wijk wordt gekeken waaraan behoefte is. Meer weten? 
Lees dan het Uitvoeringsprogramma Ouder en Wijzer in Groningen 2023-2026. 
U kunt het programma vinden in de link van de gemeente Groningen:

 

Tekst: Gemeente Groningen