Medische Publieksacademie

Medische Publieksacademie

Op dinsdag 10 november gaf dr. ir. Martijn Nawijn de lezing: Covid-19:de route van het virus om ons lichaam binnen te komen. Voorzitter op deze avond is onderzoeker dr. Dineke Verbeek.
 


Hoe maak je een vaccin

Hoe maak je een vaccin

Wetenschappers over de hele wereld werken keihard aan een vaccin dat ons kan beschermen tegen het COVID-19-virus. Het vaccin zet een stip op de horizon, zodra het er is kan het normale leven weer verder gaan. Maar hoe lang gaat dat duren, als het al lukt? En hoe maak je eigenlijk een vaccin? Wat moet erin komen en hoe weet je of het ook echt beschermt en veilig is? We vragen het immunoloog Cécile van Els.

Cécile van Els is immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar Vaccinologie bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Van Els richt haar onderzoek op het ontrafelen van de sleuteleigenschappen van de afweer, die leiden tot effectieve en duurzame bescherming tegen infectieziekten. Hiervoor werkt ze samen in consortia zoals het EU Horizon 2020/IMI project PERISCOPE (PERtussIS COrrelates of Protection Europe) en het Health Holland project Target to B! Kennis over beschermende immuniteit wordt toegepast bij het slimmer ontwikkelen en beter inzetten van vaccins.


Covid-19 en de impact van een nieuwe onbekende

Covid-19 en de impact van een nieuwe onbekende

Registratie van de eerste aflevering van een nieuwe MPA-serie waarin het UMCG rechtstreeks korte lezingen uitzendt via umcg.nl/live.
In deze eerste uitzending vertelt prof. dr. Alex Friedrich over de impact van de COVID-19 pandemie voor nu en de toekomst.
Prof. dr. Bert Niesters laat zien dat het SARS2 coronavirus een nieuwe onbekende is.


Covid-19 en overgewicht

Covid-19 en overgewicht

Registratie van de tweede aflevering van een nieuwe MPA-serie waarin het UMCG rechtstreeks korte lezingen uitzendt via umcg.nl/live. Op dinsdag 20 oktober 2020 vertelde prof. dr. Peter van der Voort over Covid-19 en de rol van overgewicht.


Prof. dr. Evelien Tonkens over de schaduwkanten van de meritocratie

Prof. dr. Evelien Tonkens over de schaduwkanten van de meritocratie

In een meritocratie deelt men posities toe op basis van prestatie. Niet je afkomst, geslacht of ras bepaalt je plaats, maar je capaciteiten.
Heb jij gestudeerd en hoge cijfers gehaald, dan maak je in een meritocratie meer kans op een bestuurlijke functie dan iemand die dit niet heeft gedaan.


Medische Publieksacademie UMCG geeft online-lezingen over corona

Medische Publieksacademie UMCG geeft online-lezingen over corona

De Medische Publieksacademie UMCG houdt in oktober en november vier online-lezingen over het coronavirus en de ziekte covid-19 met sprekers zoals de virologen Alex Friedrich en Bert Niesters en hoofd van de intensive care Peter van der Voort.


Lezing over ontfriesing van de Ommelanden

Lezing over ontfriesing van de Ommelanden

Al sinds Johan Huizinga er in 1914 een artikel aan wijdde, heeft de naamkunde een belangrijke rol bij het onderzoek gespeeld. Analyse van voornamen middeleeuwse in archiefbronnen geeft inzicht in migratie, een van de mogelijke oorzaken voor taalverdringing.


Het coronavirus is onze toekomst | Alanna Shaikh | TEDxSMU

Het coronavirus is onze toekomst | Alanna Shaikh | TEDxSMU

Wereldgezondsheidsexpert Alanna Shaikh spreekt over de huidige status van het coronavirus 2019 en wat het ons kan leren over epidemieën die ons in de toekomst nog te wachten staan.


Lezing 2020 - 38e Van der Leeuw-lezing

Lezing 2020 - 38e Van der Leeuw-lezing

De 38e Van der Leeuw-lezing is op 6 november 2020 om 16.30 uur worden uitgesproken in de Martinikerk in Groningen door schrijver, filmmaker en beeldend kunstenaar Marion Bloem. 


Bel Campo lezing Herman Pleij: liefde en lust in middeleeuwen

Bel Campo lezing Herman Pleij: liefde en lust in middeleeuwen

Herman Pleij Eigen foto

Herman Pleij houdt de Bel Campo lezing op zondag 8 november, 15.00 uur, online vanuit Nieuwe Kerk, Groningen. De opbrengst van de aanmeldingen komt ten goede van kinderen die in armoede opgroeien in Groningen.


MGG  - Lezing Verhildersum, Leens

MGG - Lezing Verhildersum, Leens

De restauratie van schilderijen is altijd een samenspel tussen theoretisch – en praktisch onderzoek en de uitvoerende handelingen.
Daarover vertelt Marjan de Visser in haar eerste lezing.
De flitslezing gaat over onderzoek en ontdekkingen tijdens de restauratie van het zeventiende-eeuwse portret van Gratia Tjarda van Starkenborgh Clant.
Aan een restauratie gaat een intensief onderzoek vooraf, maar de echte speurtocht begint tijdens het werk, als het schilderij te voorschijn komt onder het vuil en de vernislagen, de overschilderingen.
Dan pas worden de echte ontdekkingen gedaan.


MGG  -  Het Sauwerder Ommetje

MGG - Het Sauwerder Ommetje

Het Sauwerder Ommetje is een wandelroute van ongeveer 7,5 kilometer lang.
De route leidt de wandelaar langs de geschiedenis van Sauwerd en de naburige dorpen en buurtschappen.

Onderweg komt u verschillende keren het Oude Diepje tegen.
Dit is een eeuwenoude meander van het in de zeventiende eeuw rechtgetrokken Reitdiep.
Ook loopt u langs het Reitdiep zelf en passeert u imposante boerderijen en bijzondere huizen.


MGG  -  Het geheim van het Groninger gebreide kousje

MGG - Het geheim van het Groninger gebreide kousje

In 2000 werd bij opgravingen op de plek van het voormalige Kasteel van Alva, aan de tegenwoordige Prinsenstraat, een opmerkelijk goed bewaard gebleven gebreide kinderkous gevonden. Uit onderzoek bleek dat dit kousje dateert uit ca. 1550. Textielkunstenares Constance Willems is er in geslaagd de voor deze kous gebruikte historische breipatronen te achterhalen. Op basis daarvan heeft zij een nieuwe versie van de kous gebreid. In deze digitale lezing, mede mogelijk gemaakt door Stichting Monument & Materiaal Groningen, vertelt zij over historische breipatronen en gaat zij dieper in op de geschiedenis van de kous en de breimode van die tijd.


MGG  -  Het veen en de koloniën

MGG - Het veen en de koloniën

De zondagmiddag lezing van 4 oktiober